Skip to the content

Automatisering vraagt om hoge kwaliteit pallets

“Een geautomatiseerd warehouse biedt grote voordelen, maar is ook erg gevoelig voor verstoring. En als er iets de boel verstoort is het wel een kapotte pallet. Dat moeten we dus niet hebben. De beste manier om dat te voorkomen is telkens weer nieuwe pallets kopen. Aangezien dat niet te doen is, moet je een oplossing hebben die daar het dichtst bij in de buurt komt. De pool pallet is dan het enige goede alternatief.”

Remco Rijsenbrij, Operations Director Johma

 

Maar neem dit niet zomaar van Remco aan, lees het hele verhaal.

Pool pallets zijn het beste alternatief

Veel producenten en retailers kiezen ervoor hun magazijnen te automatiseren. Enerzijds wordt deze trend gedreven door de veeleisende 24-uurseconomie – waar klanten en consumenten verwachten dat bestellingen die dag en nacht worden geplaatst onmiddellijk en foutloos worden geleverd. Anderzijds is automatisering in opmars door een groeiend tekort aan geschikt personeel.  Door in te zetten op automatisering wordt de behoefte om processen te optimaliseren en het verhogen van de veiligheid op de werkvloer vervuld. Bovendien leidt het automatiseren van een magazijn tot kostenbesparingen en is het een investering die snel is terugverdiend.

Voorkomen van verstoringen

Een van de grootste uitdagingen bij het automatiseren van een magazijn is het voorkomen van verstoringen en  daarmee gepaarde vertragingen. We opereren in een 21e -eeuwse commerciële omgeving waar robots, computers en slimme software logistieke operaties leiden, maar waar een pallet van slechte kwaliteit het geautomatiseerde proces van deze technisch hoogwaardige systemen alsnog kan verstoren. Peter de Vos, System Sales Engineer werkzaam bij CSi, een bedrijf dat volledig geautomatiseerde palletiseersystemen  produceert, geeft aan: "Om problemen te voorkomen leveren wij palletcontrolestations voor zowel volle als lege pallets. De kwaliteit van de pallet zelf is ook belangrijk en daarom adviseren wij klanten poolpallets te gebruiken die goed onderhouden worden, zodat de tolerantie veel beter is dan een pallet die niet is gecontroleerd en indien nodig gerepareerd." Zelfs als een producent zijn eigen magazijn niet heeft geautomatiseerd, is het belangrijk om te beseffen dat een retailer dat misschien wel heeft gedaan en dat beschadigde pallets of pallets van lage kwaliteit voor verstoringen en vertragingen kunnen zorgen - nog een reden om de kwaliteit van pallets in het achterhoofd te houden."

Naadloze doorstroming

IPP biedt de One Way Trip service aan die de beste palletkwaliteit garandeert voor naadloos gebruik in een geautomatiseerde omgeving. Na iedere trip gaat een pallet terug naar het IPP depot voor een grondige inspectie en wordt indien nodig gerepareerd zodat deze weer aan alle specificaties voldoet. Op het IPP depot worden binnenkomende pallets visueel geïnspecteerd op mogelijke schade – zoals gebroken of beschadigde planken of ontbrekende delen. Een beschadigde pallet wordt door gespecialiseerd personeel ter plaatse gerepareerd zodat deze weer aan de hoge kwaliteitseisen van IPP voldoet. Vervolgens wordt de gerepareerde pallet opnieuw geverfd in de karakteristieke IPP baksteenbruine kleur, voordat de pallet teruggaat in de supply chain. Hout dat niet kan worden gerepareerd of hergebruikt, wordt gerecycled tot biomassa, omdat duurzaamheid bij IPP centraal staat.  

Beste alternatief

Johma, een gerenommeerde Nederlandse saladeproducent, heeft haar magazijnactiviteiten geautomatiseerd met Rolan Robotics en verwerkt met IPP meer dan 150.000 palletbewegingen per jaar. Directeur Operations, Remco Rijsenbrij: “Een geautomatiseerd warehouse biedt grote voordelen, maar is ook erg gevoelig voor verstoring. En als er iets de boel verstoort is het wel een kapotte pallet. Dat moeten we dus niet hebben. De beste manier om dat te voorkomen is telkens weer nieuwe pallets kopen. Aangezien dat niet te doen is, moet je een oplossing hebben die daar het dichtst bij in de buurt komt. De pool pallet is dan het enige goede alternatief.”

In de nabije toekomst zal de trend op het gebied van automatisering en robotica in magazijnen zich verder voortzetten, waarbij naast statische transportbanden ook mobiele robots kunnen worden ingezet. IoT (Internet of Things) in warehousing is ook een opkomende trend die alle bewegende elementen van een magazijn verbindt, controleert en synchroniseert - bijvoorbeeld goederen en inventaris, maar ook pallets. Dit laatste onderwerp zal door IPP worden uitgelicht in een volgende thema campagne.

Up to you

Nieuwsgierig geworden door het verhaal van Remco?

Bel ons of vul het formulier in, dan nemen we snel contact met u op.